dimecres, 30 de maig del 2012

Castellers i Diables




  En dues setmanes de diferència, a Sants, els seus Castellers i Diables han fet una demostració, junt amb altres colles convidades de les seves habilitats a la placeta, en front de l’església de Santa Maria de Sants. Els Castellers, en el joc de la força, l’equilibri i l’altura, i de cara al cel, i els Diables amb el foc i el soroll, de cap a l’infern.

  Els grallers inicien el toc casteller quan ja s’ha format part del castell. La placeta és plena de gom a gom. Ànims d’esglai quan la gent veu enlairar-se el petit acotxador i l’enxaneta. I aplaudiments  en el moment culminant, quan l’enxaneta fa l’aleta. I aplaudiments encara més forts quan aconsegueixen descarregar-lo.











Els Castellers de Sants (Borinots per als amics) “només” fa 19 anys que existeixen. Això no és gaire si ho comparem amb les colles bicentenàries de Valls i altres punts del Camp de Tarragona, però les seves camises de color brut, inspirades en la roba que teixien els nostres avantpassats al Vapor Vell i al Nou han esdevingut un clàssic a Sants i a tot Catalunya. 
   

Actualment la plaça que sempre diem “la Placeta” s’anomena oficialment de “Bonet i Muixí”, i molts santsencs no saben qui va ser aquest veí. Probablement jo tampoc no ho sabria si no fos perquè el “Doctor Bonet”, que és com l’anomenaven a la família, era amic del meu avi. El vaig veure una sola vegada, l’any 1963, quan va venir expressament de Roma per assistir al seu enterrament. Li deien doctor, no perquè fos metge, sinó perquè era doctor en dret eclesiàstic i destacà sobretot en l’època del Concili Vaticà II, quan una part de l’Església intentava donar una cara més amable i caritativa a aquesta institució. Intentava modernitzar l’església  catalana i per això i per les seves idees catalanistes, estava mal vist pel règim franquista
Dues setmanes després, el contrast entre la plaça que duu el nom d’un capellà i l’església que la presideix és la porta a l’infern que s’ha instal·lat com a atrezzo de la festa dels Diables de Sants.
  Darrerament, part de la població opina que l’Església hauria de pagar impostos pels seus béns terrenals, igual que la resta de mortals, però la veritat és que a l'església oficial, aquella que defensen el Rouco Varela i els de la Cope, no paga ni déu! Hi ha cardenals que ostenten la seva riquesa: de cap a l’infern!


La befa que fan els poderosos dels que es queixen de la injustícia social ja comença a fer mal: de cap a l’infern!

Polítics corruptes i 
banquers que roben al poble per adjudicar-se unes pagues i unes pensions insolentment exagerades: de cap a l’infern!
  

Això és una guerra de rics contra pobres... i l'estem perdent! Igual que vem perdre la guerra civil, que també era contra el poble, i a sobre amb bombes. Franco ho va fer pagar principalment a les classes populars i va aprofitar per malmetre Catalunya. Igual que ara, que amb l'excusa de la crisi, a més de les retallades socials que rebem com a persones, des del poder central també aprofiten per perpetrar tot tipus d'atacs a la nostra nació: de cap a l’infern!
I els racistes, xenòfobs i altres feixistes que aprofiten l’excusa de la crisis per intentar fer el seu agost: de cap a l’infern!
  Fabricants d’armament que s’enriqueixen a base de mutilar cossos innocents: de cap a l’infern!
Si l’infern existís, s’hauria de fer una ampliació urgent per encabir-hi tanta gent dolenta: masclistes que menystenen la dona, maltractadors de criatures o d’avis, d’animals (elefants, o dels que siguin), potenciadors d’aturats forçosos...: de cap a l’infern!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada