dilluns, 3 de setembre del 2012

Port Vell (de Romaset)


Tal com el seu nom indica, el Port Vell (a la Vall Ferrera) és un pas gairebé en desús. Antigament pastors i contrabandistes l’utilitzaven per comunicar-se amb la comarca de l’Arieja de l’Estat Francès. Més tard es van decantar per anar a França pel Port de Boet i a Andorra per la Portella de la Baiau. I amb la construcció de la pista que uneix el Pallars Sobirà, amb Pal a Andorra pel Coll de Cabús, tots aquests passos naturals han quedat per als alpinistes i excursionistes, i de tots ells, el Port Vell és el que ha restat més solitari.
El camí que hi puja, a estones va de bracet amb el torrent que serpenteja pels prats. En guanyar alçada el paisatge rocallós dels vessants de la Pica Roja, semblarien més propis del planeta Mart que del nostre.
 Només cal girar-se i mirar enrere per tornar en un instant a ser al Planeta Blau. En una tarda transparent es distingeix perfectament tota la serralada del Pallars Sobirà, la Ribagorça, l’Aran i la Maladeta i l’Aneto coronant a la llunyania els Pirineus.
El Port Vell és el solc entre el pic de Romaset i la Pica Roja. Són paratges d’una bellesa solitària i un silenci planetari que han forjat centúries d’abandonament.
Sense voler ens hem passat de llarg la perla amagada d’aquests paratges, que és l’estany del Port Vell. A mesura que hi baixem la natura es torna més amable. No descobrim res: un ramat d’eugues (éqües en el parlar ferreny) pasturen  prop del llac, i emmirallen les seves siluetes a l’aigua. 
De tant en tant un fi oratge que baixa del port arrissa la superfície i esborra la simètrica postal. L’aire ens acaricia també a nosaltres i ens fa adonar que les tardes d’estiu en aquestes alçàries dels Pirineus, són com tardes de primavera.
Ens reca deixar aquests paratges. Sembla que passegem pel damunt de la tapa d’una capsa de llapis de colors, d’aquells que de petits humitejàvem amb saliva per a que pintessin millor. Marxem cautelosament, intentant copsar en la baixada, tota la bellesa d’una tarda pirinenca. Tornem a travessar pradells blans i creuar torrents i rierols.
Ens enduem un segon al cor, un instant d’il·lusió a la ment per apaigavar els neguits que sens dubte tornaran amb la fi de l’estiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada