dilluns, 22 d’octubre del 2012

La pau a Europa


M’agradaria equivocar-me però em sembla que algun malintencionat ens està intentant aixecar la camisa.
Si no fos que per desgràcia ja hi ha poques coses que ens sorprenguin negativament, diria que m’he quedat sorprès quan he sabut pels mitjans informatius que el Premi Nobel de la Pau enguany és per a la Unió Europea. 
I no és que no valori el fet que no hi hagi guerres tan grans com les que van haver de suportar els nostres pares i avis, però tampoc no valoro gens positivament la política de retallades en contra les classes treballadores, assalariades o aturades forçoses, que estan perpetrant les classes econòmicament poderoses de tots els països de la Unió.
És fomentar la pau anar acabant amb els drets laborals? És fomentar la pau minvar dia a dia les millores aconseguides després d’anys d’esforços a la cultura, l’educació i la sanitat pública?
M’agradaria equivocar-me, però em sembla que algun malànima ens vol donar gat per llebre, quan amb l’excusa de reduir la despesa pública, augmenta la llista d’aturats.
Sabem que lamentablement a tot el món hi ha violència. Europa no se n’escapa, i m’agradaria equivocar-me, però crec que als governants no els importa gaire l’augment de la violència si aquesta no atura els plans del capitalisme insaciable. 
A Europa van en augment les protestes als carrers de les grans ciutats, i també a les que no ho són tan. 
Per això trobo incomprensible que el Premi Nobel de la Pau el rebi la Unió Europea, que és, en part responsable de les retallades, i de les manifestacions que se’n deriven.
És clar que el Premi Nobel de la Pau és tan desprestigiat que l’Europa de la Merkel i les grans financeres que la instrueixen el poden rebre perfectament. Les casualitats a vegades fan por. I l’any que li van regalar aquest premi al Kissinger va ser el mateix que aquest individu va instigar a Xile, el cop d’estat feixista de Pinochet contra la democràcia d’Allende. A continuació vingué la mort, la tortura i la repressió. I la violència engendrada per aquest nobel de la pau s'estengué, via Cóndor, a d'altres països de sudamèrica.
Seria bo fer retornar els premis de la pau a aquells personatges que el detenen amb les mans tacades de sang. De la mateixa manera que als esportistes els retiren els trofeus i les medalles quan es comprova que les van aconseguir sota els efectes dopants de substàncies il·legals.
I Kissinger no és l'únic personatge violent que deté immerescudament aquest premi. Curiosament la llista de guardonats és farcida de governants sense escrúpols, que els han rebut poc abans, o poc després que els països on manen entressin en guerra.
I pel que fa a la Unió Europea hi ha dues possibilitats. O se li retira el premi o s’acaben les retallades. M’agradaria equivocar-me però em sembla que no faran ni una cosa ni l’altra.
No diuen que sense justícia no hi pot haver pau? M’agradaria encertar-la i que tinguéssim justícia social per a que no se’ns escapés aquest bé tan preuat, que és la pau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada